Supersole

Supersole

Såletilpasning for fot – leggsmerter.
SuperSole er dynamiske innleggssåler for aktive mennesker i alle aldre. Jeg, fysioterapeut Vegard Aarflot ved Østeråsklinikken, kan hjelpe deg med å tilpasse riktige såler til akkurat dine føtter.

Jeg har valgt å jobbe med SuperSole, et dansk konsept, som kan være et tiltak til behandling av fotrelaterte plager. Dersom du plages av skjevheter i kroppen din, kan disse stamme fra feilbelastning i føttene og korrigeres gjennom tilpasset såler og behandling.

Målet er å hjelpe de av dere som i dag opplever gjentagende skader eller smerter enten i det daglige eller når dere trener, til å bevege dere slik dere ønsker, enten det er fordi dere går mye i jobb, gå på tur eller vil løpe som trening.

I tillegg ønsker jeg å bidra til en bedre hverdag for dem som har kroniske plager som påvirker føttene og fotavviklingen, eksempelvis artrose i føttene, polynevropati, feilstillinger av fot – for barn og voksne.

Jeg har 20 års erfaring som fysioterapeut og har jobbet i Bærum kommune siden 2001. I tillegg har jeg som mosjonist, løpt flere maratoner på rundt 3 timer. Et ankelbrudd med påfølgende overpronasjon og akilles problemer med operasjon, satte en effektiv stopper for løpingen i mange år.

Etter målrettet opptrening av fot og leggmuskulatur, kan jeg omsider løpe jevnlig igjen. I tillegg til såler handlet det for min del om opptrening av innside bue i foten og bedringen av bevegelse i ankelleddet, slik at min fysiologiske fotavvikling er optimal ved belastning over tid.

Det betyr at jeg nå kan delta i forskjellige løp, som Ecotrail, Birkebeinerløpet og Sørkedalsløpet. I fremtiden vurderer jeg flere lengre løp, fortrinnsvis ute i terrenget. Jeg deltar også i skirenn som Holmenkollmarsjen og Birkebeinerrennet.

Målet med sålene er ikke bare opprette en optimal anatomisk stilling i ankelleddene, men også påvirke muskelaktiviteten i føttene. På den måten kan den aktive støtdempingen optimeres og de potensielle skadelige kreftene ved f.eks. gåing/løping kan kontrolleres av et velkoordinert og fungerende muskelarbeid i fot og legg.

Behandlingen inneholder en klinisk, biomekanisk undersøkelse av foten – kne og hofte. Ut ifra undersøkelsen og funn avgjør vi om det skal settes i gang en behandling (f. eks trykkbølgebehandling), øvelser, tilpassing av SuperSole eller en kombinasjon av alle tre.

Fot- og leggplager kan deles inn i to typer plager, enten akutt skade som overtråkk, eller feilbelastning over tid. Prognosen er god for begge skadene med målrettet tiltak. De hyppigste diagnosene ved overbelastning er tykkleggsproblemer, benhinnebetennelser, akillesproblemer, plantar fascitt, artrose i ankel/fot og hallux valgus.

Skovalg er også viktig og det er mye som skjer på den fronten. Her kan vi hjelpe deg til å finne skoene som passer dine føtter og hva som anbefales fra et medisinsk ståsted.

Ta kontakt på vaa.supersole@gmail.com.