Massasje

Massasje utføres ved å trykke, gni, kna, stryke, klappe / banke lett og eventuelt vibrere kroppens muskler og myke vev. De fleste utøverne bruker hendene til å massere med, men noen bruker også armer, albuer eller føtter. Det finnes også egne redskaper som kan brukes i behandlingen, f.eks ulike typer massasje-bad, og massasje-kuler som man ruller over kroppen.

Mer om massasje

Det finnes mange teorier på hvordan massasje virker, men det er fremdeles begrenset forskning på emnet. Massasje hevdes å gi  fysiologiske forandringer som  økt velvære, bedring i humøret, redusert blodtrykk, økt smerteterskel, redusert muskelspenning, og bedring i sirkulasjon av blod og lymfevæske.

Klassisk svensk massasje

Dette er den formen som er mest vanlig i vestlige land, og også den formen for massasje det er forsket mest på. Klassisk massasje er en behandlingsform som bidrar til å løse opp spenninger som for eksempel kan oppstå ved kroppslige skader, dårlig arbeidsstilling, feilbelastning, anstrengelse eller følelsesmessige årsaker. Slike spenninger setter seg i kroppen og kan gi plager, symptomer og ubehag, for eksempel smerter i rygg, hode, skuldre, nakke, hofter og knær.

Massasje-muskulering

Massasje-muskulering behandling fokuserer på å gjenvinne og opprettholde god fysisk funksjon i forbindelse med bevegelse, aktivitet, kroppsholdning og helse. Utøves ved rytmisk, målrettet knaing og strekking av muskler. Massasjen gjør musklene smidige og mer elastiske, og kan påvirke lymfe, blodsirkulasjonen og hormonsystemet. Massasjen virker på hele kroppen.

Idrettsmassasje

Hovedformålet med idrettsmassasje er å lindre stress og spenninger som bygger seg opp i kroppens myke vev i forbindelse med fysisk aktivitet. Når mindre skader oppstår som følge av  overbelastning, kan massasje fjerne dem raskt og effektivt. Massasje vil hjelpe til å forberede utøveren til harde prestasjoner, fjerne tretthet, lindre ømhet og hevelser, redusere muskelspenninger, bedre fleksibiliteten og forebygge skader. Idrettsmassasje kan hjelpe til å beskytte mot mindre skader som ofte oppstår og blir til hinder for aktivitet og prestasjoner, enten man er en atletsutøver  eller en mosjonist.

AktivA

Aktiv – A er et kunnskapsbasert prosjekt bestående av...

les mer